systeemgericht behandelen

systeemgericht behandelen

De behandeling wordt vanaf de start van de plaatsing gericht op herstel van de contacten met het (gezins)systeem van herkomst. Het aanleren van vaardigheden en behandelen van zowel de jeugdige als het systeem staan centraal. Doel hiervan is om stressoren en invloed van belemmerende ontwikkelingsfactoren weg te nemen of te verminderen, en het inschakelen van de eigen kracht door het benutten en versterken van de competenties van het systeem.

Werkwijze
De methodiek van IOG (intensief orthopedagogische gezinsbehandeling) wordt gecombineerd met de behandeling van de jeugdige op de behandelgroep.
Het is belangrijk om de doelen en behandeling van de jeugdige te relateren aan de mogelijkheden en beperkingen van het systeem. Doel is om het systeem voldoende toe te rusten om weer een veilige plek te bieden aan de jeugdige met zijn/haar mogelijkheden en beperkingen.
Met de technieken van het competentie- en oplossingsgericht werken, het geven van psycho-educatie en samen werken aan acceptatie wordt ingezet op het verbeteren van de communicatie, gedragsverandering en verstevigen van het netwerk, om zo de eigen verantwoordelijkheid en regie binnen het gezin te versterken.
Duur van het traject is afhankelijk van de mogelijkheden van het systeem, en de ernst en complexiteit van de problematiek van de jeugdige.


Meer weten?
Voor vragen of aanmeldingen kunt u contact opnemen met het zorgloket van De Lichtenvoorde via telefoonnummer 0544-371130.
www.delichtenvoorde.nl

Plaats ook een reactie

Maximaal 1000 karakters.

  • (Max. 2 mb)
  • (Max. 2 mb)

Let op: Een reactie wordt eerst door Mens & techniek gecheckt. Het kan zijn dat het een paar dagen duurt voordat u reactie geplaatst wordt. Door te reageren gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Gerelateerde projecten