Maria

Mens&techniek onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Maria is een sterke vrouw die een groot deel van de regie over haar leven in eigen handen heeft. Met behulp van technologische hulpmiddelen (domotica), ondersteuning van familie en de goede wijze waarop de begeleiding altijd klaar staat, is dit voor Maria mogelijk, zo vertelt zij.

Voor Maria is het heel belangrijk dat zij, net als valide mensen, fijn kan wonen. In haar eigen appartement is ze mobiel. Vanuit haar rolstoel kan ze met een druk op de knop van het kastje veel zaken in haar appartement bedienen, zoals de t.v., dvdrecorder en muziekinstallatie. Ook kan zij met dit kastje de verlichting en gordijnen bedienen. Verder kan Maria met behulp van dit kastje zelf mensen opbellen waarvan de telefoonnummers staan voorgeprogrammeerd. Het enige nadeel is wanneer deze domotica even niet meer werkt en dit gerepareerd moet worden. Voor mensen die er afhankelijk van zijn, zoals Maria, is dit natuurlijk erg vervelend.

Maria vindt het fijn dat ze met behulp van de domotica zichzelf beter kan redden, wat haar veel eigenwaarde geeft. Ze kan haar eigen voordeur openen, visite ontvangen of zelf naar buiten gaan wanneer zij dit wil. Ook buitenshuis laat de techniek haar niet in de steek. Binnenkort is het voor Maria mogelijk om op afstand van haar huis middels een bepaald kastje hulp in te roepen, mocht dit nodig zijn. Het kastje geeft dan een signaal door aan de begeleiding op welke locatie Maria zich bevindt. Voor Maria is dit een prettige gedachte en dit maakt het voor haar veiliger om zelfstandig op pad te gaan.

Maria houdt van gezelligheid. Zij ontvangt graag visite maar trekt er ook graag op uit, brengt veel tijd door met haar zus en op de dagbesteding waar ze graag actief is.
Maria en haar zus geven aan dat zij graag hun ouders hadden laten zien wat er nu met al deze aanpassingen mogelijk is en hoe dit het leven van Maria mooier heeft gemaakt. Maria’s ouders hebben dit helaas niet meer mee kunnen maken. Wel hopen Maria en haar zus met dit verhaal ook andere mensen aan te spreken. Mensen die net als Maria wat extra hulp kunnen gebruiken op het gebied van technologie en die misschien niet weten wat er zoal mogelijk is om (nog) zelfstandiger hun leven te kunnen leiden.

Laat je goed informeren en adviseren, dat is de tip die Maria en haar zus graag aan anderen willen meegeven!

Plaats ook een reactie

Maximaal 1000 karakters.

  • (Max. 2 mb)
  • (Max. 2 mb)

Let op: Een reactie wordt eerst door Mens & techniek gecheckt. Het kan zijn dat het een paar dagen duurt voordat u reactie geplaatst wordt. Door te reageren gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Gerelateerde projecten