Zelfstandig reizen met app Zelfstandig reizen met app

Zelfstandig reizen met app

De app GoOV helpt mensen met een verstandelijke beperking of cognitieve aandoening zelfstandig te reizen. Veel gebruikers zijn jongeren, die voorheen met een taxibusje naar school (speciaal onderwijs) werden gebracht. GoOv helpt deze jongeren nu de reis zelfstandig te maken.

Hoe werkt GoOv?
Via de app kiest de reiziger zijn voorgeprogrammeerde bestemming. Vervolgens wordt op de smartphone laten zien hoe de route van huis naar de halte of het treinstation loopt, hoe laat de bus of trein komt, bij welke halte hij moet uitstappen en hoe hij tenslotte naar zijn eindbestemming loopt. Ook verschijnen meldingen in het scherm wanneer een reiziger moet in- en uitchecken en op de ‘stop-knop’ in de bus moet drukken. Bij vertraging wordt het reisadvies vernieuwd.

Eerst trainen en oefenen
Voordat de leerling zelfstandig reist, heeft hij met zijn ouders of begeleiders een training gevolgd en is het reizen enkele keren geoefend. Ouders kunnen hun kind bovendien ‘volgen’ via het portaal en de leerling kan onderweg via een hulpknop op de app de hulplijn bellen die hen ondersteunt bij het voltooien van de reis.

Met aanpassingen nieuwe doelgroepen bereiken
Er is nu ook een pictogrammodule geïnstalleerd. Hierdoor kunnen laaggeletterden, en mensen met dyslectie gebruik maken van GoOV. Als zij moeten uitstappen verschijnt dan geen woord maar een pictogram die daarop wijst. Kijk voor meer informatie over de app op www.go-ov.nl

Download pdf

Plaats ook een reactie

Maximaal 1000 karakters.

  • (Max. 2 mb)
  • (Max. 2 mb)

Let op: Een reactie wordt eerst door Mens & techniek gecheckt. Het kan zijn dat het een paar dagen duurt voordat u reactie geplaatst wordt. Door te reageren gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Gerelateerde projecten