LVB-jeugd en sociale media

LVB-jeugd en sociale media

Regelmatig komen er bij Kennisnet akelige verhalen binnen, over jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB), die in de problemen zijn gekomen door het gebruik van sociale media. Zoals: een leerlinge van een praktijkschool (met een beperkt IQ van nog geen 70), die zich al voor de derde keer online had laten verleiden tot een ongezonde seksuele relatie.

De situaties zijn vaak schrijnend. Niet alleen voor de jongeren zelf, maar ook voor de volwassenen in hun omgeving. Docenten en begeleiders weten niet wat ze ermee aan moeten. En de ouders, vaak ook minder begaafd, zijn doorgaans niet bij machte om hun kinderen te helpen. Voorlichtingsmateriaal genoeg, maar ongeschikt voor jongeren met een LVB.

Daarom besloten we een expert-sessie te organiseren om ervaringen te inventariseren, en een rapport samen te stellen met bevindingen en aanbevelingen. Aangevuld met bestaand onderzoek, literatuurverwijzingen, en de visie van GGZ-bestuurders. We zijn geschrokken van het resultaat. LVB-jongeren ondervinden tal van problemen door het gebruik van sociale media; leerkrachten, hulpverleners en begeleiders hebben te weinig handvatten om adequaat te handelen; bestuurders slaan alarm. De situatie lijkt ernstig. Maar bij die constatering wilden we het niet laten. We wilden het rapport ook praktisch bruikbaar maken, en waar mogelijk aangeven wat je daadwerkelijk kunt dóen. Daarmee is dit rapport zowel een wake up call (“Er moet dringend iets gebeuren!”) als een eerste stap op weg naar een praktische aanpak van het probleem.

Download pdf

Plaats ook een reactie

Maximaal 1000 karakters.

  • (Max. 2 mb)
  • (Max. 2 mb)

Let op: Een reactie wordt eerst door Mens & techniek gecheckt. Het kan zijn dat het een paar dagen duurt voordat u reactie geplaatst wordt. Door te reageren gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Gerelateerde projecten